Geen categorie

Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Saskia Noor van Imhoff, Installatiefoto #+21.00, De Appel, Amsterdam, 2016, c-print, notenhouten lijst, plexiglas, brons, hout, marmer. Courtesy de kunstenaar en Galerie Fons Welters. Foto: Gert Jan van Rooij.

Saskia Noor van Imhoff heeft dit jaar de ABN AMRO Kunstprijs gewonnen. Dat werd gisteren bekendgemaakt in de Hermitage Amsterdam. Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in dat museum.

Volgens de jury is de winnaar een kunstenaar die op eigenzinnige manier haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. “Ze benadert objecten als een archeoloog, ordent met de zorgvuldigheid van een archivaris en combineert, los van een bestaande hiërarchie, met een open, bijna filosofische blik. Daarmee is Saskia Noor van Imhoff een exponent van deze tijd, waarin, mede onder invloed van het internet, alles met elkaar is verbonden en naast elkaar kan bestaan.”

De jury bewondert Van Imhoffs werk vanwege het gelaagde, originele en speelse karakter ervan. “Door beelden te reproduceren en te manipuleren, bestaande situaties opnieuw te ordenen én slim in te grijpen in de architectuur stuurt ze de blik van de toeschouwer. Bovendien zijn haar locatie-specifieke installaties waarin bijvoorbeeld luchtbevochtigers en klimaatsystemen zijn verwerkt, een impliciet commentaar op het gedrag van de mens en onze neiging tot rubriceren en bewaren.”

De in 1982 in Canada geboren Saskia Noor van Imhoff studeerde in 2008 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2013 was ze al een van de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

De ABN AMRO Kunstprijs startte in 2004 als prijs voor uit het buitenland afkomstige beeldende kunstenaars die in Nederland woonden of werkten. Die werd vier keer uitgereikt. In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor in Nederland woonachtige nationale en internationale kunstenaars.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share