Geen categorie

Tentoonstelling vol blikvangers van Joseph Klibansky

0 1
Read Time:1 Minute, 55 Second

Recensie

Joseph Klibansky was in 2015 een van de deelnemende kunstenaars aan de Nijntje Art Parade. Zestig kunstenaars namen ieder een 1.80 meter hoog beeld onder handen. Klibansky’s Nijntje stond niet, maar leunde zijdelings op een stoel. Zijn bijdrage sprong daardoor direct in het oog, wat wel vaker geldt voor zijn werk.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Joseph Klibansky, Equilibrio Iconico, 2015.

Het volledige blauwe beeld, Equilibrio Iconico, maakt deel uit van Klibansky’s eerste museale solotentoonstelling in Nederland, in Museum de Fundatie. Het acrobatische konijn is niet het enige wereldberoemde figuur dat terugkomt in het werk van de in Zuid-Afrika geboren Nederlandse kunstenaar. Bambi, Pinokkio en het Vrijheidsbeeld zijn ook te zien in het Zwolse museum. Laatstgenoemde dame staat op een McDonald’s en houdt een softijsje omhoog.

Door het gebruik van bekende creaties zijn de beelden van Klibansky erg toegankelijk. Hun vaak glanzende voorkomen maakt ze extra aantrekkelijk, zeker voor kinderen. Een favoriet materiaal van de kunstenaar is gepolijst brons, en dat glinstert de kijker tegemoet.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Joseph Klibansky, Reflections of Truth 1 (detail), 2012-2016.
Joseph Klibansky, Parade of Change, 2012-2017.

Ook zijn tweedimensionale werken zijn goed behapbaar voor een breed publiek. De digitale ‘schilderijen’, collages van vele honderden foto’s, verbeelden bonte fantasiewerelden en sprookjesachtige stadsgezichten. En enkele nieuwe werken op doek tonen weer iconische personages uit bekende tekenfilms en sprookjes.

Met deze tentoonstelling bereikt de Fundatie vermoedelijk andermaal een publiek dat normaal niet heel snel een museum zal bezoeken. Eerder lukte het museum dat al met een tentoonstelling van Nick & Simon.

Joseph Klibansky, Leap of Faith, 2017.

Toch heeft Klibansky’s kunst niet alleen een oppervlakkige schoonheid; er is ook een diepere lading. Zoals de titel Leap of Faith al aangeeft, is geloof het thema van de tentoonstelling. De gelijknamige levensgrote astronaut die een zwaar gouden kruis meetorst is de duidelijkste uiting hiervan. In een expositie vol blikvangers is dit splinternieuwe beeld het absolute topstuk.

Joseph Klibansky – Leap of Faith, t/m 14 mei in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share