Geen categorie

Fries Museum wint Museumprijs

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Nieuws

Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van 100.000 euro. Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), na een nek-aan-nekrace achter zich.

Het Fries Museum. Foto: Fries Museum.
Het Fries Museum. Foto: Fries Museum.

 

Saskia Bak, directeur van het Fries Museum reageert verheugd op de winst. “We zijn ongelooflijk blij en grutsk! (trost in het Fries, red.) We voelen ons heel vereerd dat zoveel Friezen op ons gestemd hebben. De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur. In een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis.”

De BankGiro Loterij Museumprijs wordt elk jaar uitgereikt in een andere categorie. Dit jaar ging hij naar het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de aantrekkelijkste manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Een vakjury selecteerde de drie musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 10 maart tot en met 12 april stemmen op de genomineerde musea.

Het publiek deed dat massaal. Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht. Het oude stemrecord stamt uit 2009. Toen werd er 51.339 keer gestemd.

Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat die van menig is dat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. “De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis.”

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs, die sinds 1990 wordt uitgereikt, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share