Geen categorie

Vietnamese kunst in Museum No Hero

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

In de nieuwe expositie Vietnam: het gedroomde paradijs toont Museum No Hero een selectie uit diens collectie Vietnamese schilderkunst. De tentoonstelling laat zien dat in de moderne Vietnamese kunst zowel traditie, een turbulente geschiedenis als een grote artisticiteit een rol spelen.

Bui Huu Hung, Royal Family,, 2007, Museum No Hero.

Na een decennium van isolement en grote verdeeldheid besloot de Vietnamese staat eind jaren tachtig tot een koerswijziging: Doi Moi. De grenzen werden opengesteld voor buitenlands kapitaal en ook anderszins opende het land zich. Dit had uiteraard invloed op de ontwikkelingen in de Vietnamese kunst. De staatsbemoeienis met stijl en onderwerpskeuze nam af en een internationale kunsthandel stortte zich gulzig op de Vietnamese kunst.

Ngyuyen Trung, Zonder Titel, 2015, Museum No Hero.

Galeries schoten als paddenstoelen uit de grond. Schilderijen met die specifieke ‘Vietnamese sfeer’ waren niet aan te slepen. Veel kunstenaars ondervonden voor het eerst de druk van de markt. Het viel niet altijd mee om niet te bezwijken voor de eindeloze herhaling van het werken naar de smaak van de internationale markt. Uiteraard zijn veel Vietnamese kunstenaars zich van dit gevaar bewust en blijven zij – net als in eerdere perioden uit hun geschiedenis – op zoek naar hun identiteit, als kunstenaar en als Vietnamees.

De collectie Vietnamese kunst van Museum No Hero bestaat uit 35 werken, van onder anderen Do Xuan Doan, Nguyen Trung, Vu Giang Huong en Dang Xuan Hoa. De tentoonstelling bevat werken in olieverf op doek, lakverf op paneel en schilderingen op zijde.

Vietnam: het gedroomde paradijs, 4 september 2021 t/m 3 april 2022 in Museum Hero, Delden

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share