Geen categorie

Verrassingen en vreemde ervaringen in Rotterdam

0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Recensie

Een vreemd uitgedoste kunstenaar wenkt ons. We betreden zijn domein en nemen allebei plaats in een stoel. Zodra we zitten, begint hij een opmerkelijk ritueel waarin mosselschelpen, water en vuur belangrijke rollen spelen. De mysterieuze man is actief op Tec Art, een van de evenementen tijdens de Rotterdam Art Week.

Door: Evert-Jan Pol

Werk op Tec Art. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Tec Art is een kunst- en technologiefestival dat dit jaar zijn tweede editie beleeft. Het is geen alledaagse kunstexpositie, maar één die ook medewerking van de bezoeker verlangt. Voordat we het weten zitten we met een Oculus Rift-bril op ons hoofd op een hooggeplaatste stoel. Omdat het in de koude loods een beetje waait, krijgen we een spectaculaire 4D-ervaring.

De tentoonstelling vindt plaats in de Fenixloods, die ook ruimte biedt aan Out There, een project van Viewmasters Projects en het Nederlands Fotomuseum. De loods en ook de Wilhelminapier zijn van zonsondergang tot middernacht het toneel voor 25 video- en fotowerken, met als thema landschap. Vooral de ruige Fenixloods is een ideaal podium voor de vaak grote werken, die daar geweldig tot hun recht komen. Bijzonder fraai is een veelkleurig panorama (Cycle) van Jacco Olivier.

Jacco Olivier, Cycle, te zien op Out There. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Een pendelbusje (gratis en dus een heel goede service) brengt ons van de Fenixloods naar Object Rotterdam, dat dit jaar een bijzondere locatie heeft: voormalig cruiseschip SS Rotterdam. Ooit voer de indrukwekkende gigantische boot heen en weer tussen Rotterdam en New York, maar deze week is ze de plek waar designliefhebbers hun hart kunnen ophalen. De beurs vindt plaats verspreid over de boot, zodat we veel zien van het luxueuze schip, dat nu een hotel is.

Een van de werken bevindt zich aan dek, maar moet onze belangstelling delen met het fenomenale zicht op Rotterdam. Wij hebben het geluk dat de hemel prachtig blauw-rood kleurt, als een reusachtig doek van Mark Rothko en krijgen dat adembenemende schouwspel als bonus.

Installatie van Dimitri Kruithof, op Object Rotterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Een hoogtepunt is de rondgang langs hotelkamers, waarvan je er normaal alleen één ziet als je een overnachting boekt. Ontwerpers en kunstenaars gaven aan enkele kamers hun eigen draai. Krijn de Koning plaatste in ‘zijn’ domein groene muren van piepschuim en deelde daarmee de ruimte in twee delen. En Margreeth Olsthoorn toverde een kamer om in een inloopkast vol kleren. Object Rotterdam biedt nog meer verrassende werken, zoals een vogelkooi met daarin een aardappel, om maar iets te noemen.

Verrassingen zijn er ook op Art Rotterdam. Een pratende gevulde boodschappentas zie je niet elke dag. De kunstbeurs in zijn geheel verraste me ditmaal: ik wilde niet na een kwartier al gillend naar buiten rennen. Misschien ligt het aan de nieuwe rauwe locatie (Van Nelle Fabriek), maar de beurs is dit jaar stukken frisser en ook toegankelijker. Het elitaire karakter van voorgaande edities heeft ze van zich afgeschud.

Paard op rolschaatsen van Tinkebell, op Art Rotterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De editie van 2015 heeft alles in zich om een breed publiek te kunnen aanspreken. In de opstelling wisselen hedendaagse – en soms wat vage – kunst en meer klassieke werken elkaar af. De variatie zorgt voor een sprankelende expositie, die niet snel verveelt. En natuurlijk ontbreekt de veelbesproken kunstenaar Tinkebell ook dit jaar niet. Deze keer nam ze een paard mee. Op rolschaatsen.

Detail uit werk van Arte Colder. Foto: Evert-Jan Pol.

Tec Art, t/m 8 februari in Fenixloods 1, Veerlaan 9, Rotterdam (toegang gratis)

Out There, t/m 9 maart in de Fenixloods aan de Veerlaan in Rotterdam (toegang gratis)

Object Rotterdam, t/m 8 februari op de SS Rotterdam, 3de Katendrechtsehoofd 25, Rotterdam (toegang: € 7,50)

Art Rotterdam, t/m 8 februari in de Van Nelle Fabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam (toegang: € 17,50)

Waardering Tec Art: @@@@@@@@@@

Waardering Out There: @@@@@@@@@@

Waardering Object Rotterdam: @@@@@@@@@@ (1 puntje extra voor de locatie)

Waardering Art Rotterdam: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share