Geen categorie

Piet Mondriaan en kabouter Doc

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second
Voorzijde van briefkaart van Piet Mondriaan aan zijn broer Carel, 2 oktober 1938. © RKD.

Een door Piet Mondriaan beschreven Disney-briefkaart is in het bezit gekomen van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. De kaart is onderdeel van het archief van Carel Mondriaan, de broer van de kunstenaar. Uit de kaart blijkt Mondriaans fascinatie voor de Disney-klassieker Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit 1937.

De Van Reekum-van Moorselaar Stichting kocht het archief begin december op een veiling met het doel het aan het RKD te kunnen schenken. Het bevat onder meer enkele briefkaarten van de bekende kunstenaar aan zijn broer Carel.

Een van de kaarten stamt van 2 oktober 1938, die Mondriaan stuurde vanuit Londen. De kunstenaar schrijft daarin: “Aardig dat je kwam kijken. Dank ook voor jelui aardige brieven. Voorloopig vertel ik je dat ’t hier best bevalt. De huisheer heeft de kamer laten schoonmaken door blanche-neige and de eekhoorn de muren laten witten met zijn staart. Zoogauw als ik kan schrijf ik. De leelijke feeks “oorlog” is gelukkig voorloopig weg, heh.”

Piet Mondriaan schreef deze tekst op een Disneykaart, met daarop de dwerg Doc uit Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Mondriaan had eerder in Parijs samen met Carel de gelijknamige film bezocht. Hij had grote bewondering voor de tekenfilm en koesterde de langspeelplaat met de filmmuziek.

Behalve de kaarten van Mondriaan bevat het archief niet eerder gepubliceerde familiefoto’s en brieven. Ook van de andere broers, onder wie Willem, die sinds 1895 in Zuid-Afrika woonde. Deze broer werd in 1920 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer voor de geldinzamelingsactie die hij in zijn land had opgezet om in Nederland de hongersnood te bestrijden als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.

Achterzijde van briefkaart van Piet Mondriaan aan zijn broer Carel, 2 oktober 1938. © RKD.

De briefkaarten van Mondriaan worden opgenomen in het Mondriaan Editieproject, een onderzoeksproject van het RKD en Huygens ING dat in 2020 leidt tot de publicatie van de eerste 300 brieven en 5 theoretische teksten van Piet Mondriaan. In de jaren daarna verschijnen de overige 1350 bewaard gebleven brieven en ongeveer 70 theoretische teksten op de site Mondrianpapers.org.

Een selectie uit de documenten is vanaf maart enkele maanden te zien in Gemeentemuseum Den Haag, in de permanente tentoonstelling Mondriaan en De Stijl. Later dit jaar is het complete archief ook te bekijken op de website van het RKD.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share