Geen categorie

Banaan aan de muur

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
Banaan op het raam.

“Je hebt een banaan in je oor!” Kent u die uitdrukking? Bert uit Sesamstraat keek vreemd op toen hij zag dat Ernie zo’n kromme gele vrucht in zijn oor had gestopt. Wel net zo vreemd als de bezoekers van Art Basel Miami toen die een aan de muur geplakte banaan zagen. Verkoopprijs: 120.000 dollar.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

“Er hangt een banaan aan de muur!’, zou Bert zeggen. En: “Een banaan eet je, die stop je in je mond, die hang je niet aan de muur, Ernie!” De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan dacht daar duidelijk anders over. Tot driemaal toe bevestigde hij met een stuk duct-tape een banaan aan een wand. Dat was alles wat hij deed. Er kon niet eens een lijstje van af; de kniepert.

Alle drie de bananen van de gelegenheidsgroenteboer werden verkocht; de duurste ging weg voor 150.000 dollar. Dit zegt iets over de waanzin op de kunstmarkt. Het lijkt soms alsof veel rijke verzamelaars van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Want wat hebben de kopers nu eigenlijk gekocht? Een belachelijk duur stuk fruit, dat na een week is vergaan? Nee, ze kochten een idee. En wat moet je daar verder mee?

Een museum kan dat idee steeds weer uit de kast halen. Er komen ongetwijfeld bezoekers af op een banaan aan de muur. Een foto daarvan doet het vast goed op Instagram. Museum Boijmans Van Beuningen kocht ooit ook een idee: de Pindakaasvloer van Wim T. Schippers – ook wel bekend als de stem van Ernie, ja die met de banaan in zijn oor. Wacht eens even: veel mensen vinden banaan en pindakaas een goede smaakcombinatie. Ik zie een nieuw idee voor me! Maar ik dwaal een beetje af….

Stedelijk Museum Schiedam leende het idee van Schippers eerder dit jaar voor de tentoonstelling Manzoni in Holland. Het liet vele emmers pindakaas aanslepen en legde een vloer aan, precies zoals de kunstenaar het bedoeld had. Een museum dat het idee van Cattelan koopt, kan keer op keer een banaan op een muur plakken en daarbij een bordje met de naam van de bedenker plaatsen. Wellicht gaat het Nederlandse museum LAM dat doen, want dat zou belangstelling hebben.

Uiteraard kan een particulier thuis ook steeds een andere banaan aan de muur plakken. Maar dat had hij zelf ook kunnen bedenken; daar had hij niet ruim een ton voor op tafel hoeven leggen. Weet je wel hoeveel bananen je daarvoor kan kopen? Om vervolgens in je oor te stoppen?

Dit is een column. Klik hier voor meer columns.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share