Geen categorie

Eigen website voor Het puttertje

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Een mooi vogeltje is het, de carduelis carduelis, beter bekend als distelvink en misschien nog wel beter als putter. Dat vond Carel Fabritius waarschijnlijk ook, toen hij het diertje in 1654 schilderde. Ruim 360 jaar later is het resultaat een publiekslieveling in het Mauritshuis, dat er daarom een hele website aan wijdde.

Screenshot.

Het puttertje is het eerste in een reeks topstukken dat het Mauritshuis in Den Haag uitlicht in een zogeheten storytelling-website. Zo wil het museum de verhalen rondom de schilderijen tot leven brengen en deze wereldwijd toegankelijk maken.

Met beeld, geluid en animaties vertelt Het puttertje in Vogelvlucht allerlei wetenswaardigheden over het schilderij en de maker ervan. Zo leert de kijker dat het stuk vermoedelijk ooit is bedoeld als trompe-l’oeil, ofwel een ogenbedrieger.

Carel Fabritius, Het puttertje, 1654, Mauritshuis, Den Haag.

Het schilderij is een portret van een vogeltje dat aan een ketting voor zijn zaadbakje tegen een witgepleisterde muur zit. Fabritius gaf het puttertje van onderaf weer, en het is aannemelijk dat het schilderij hoog moest hangen. Als het zonder lijst aan een lichte muur hing, moet het op het eerste gezicht hebben geleken alsof er een echt vogeltje op het bakje stond. De lijst doet dat effect echter teniet.

Het puttertje is een van de weinige meesterwerken van Carel Fabritius die bewaard zijn gebleven. In 1654, het jaar waarin hij het maakte, raakte de kunstenaar gewond als gevolg van de ontploffing van het Delftse kruithuis. Hij overleed enkele uren later in het gasthuis. Hij werd slechts 32 jaar.

(EJP)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share