Geen categorie

Centraal Museum toont verloren gewaande Rietveld

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

Gerrit Rietveld, Prototype Lage Stoel, ca. 1946-1950/52. Foto: Evert-Jan Pol.

Een vorig jaar herontdekte stoel van Gerrit Rietveld is sinds afgelopen zaterdag en tot en met 13 april te zien bij het Centraal Museum. Het Utrechtse museum kocht het Prototype Lage Stoel in december op een veiling bij Sotheby’s New York.

De rode ijzeren stoel uit 1950 werd jarenlang als verloren gewaand, maar dook vorig jaar plotseling op. Het museum toont het zitmeubel nu, samen met twee gerelateerde stoelen, schetsen, foto’s en brieven.

Het meubel wordt ook wel Deense stoel genoemd, omdat hij in 1952 te zien was op een expositie in Denemarken. Hij had al eerder houten stoelen gemaakt met gebogen delen, maar uit deze stoel blijkt dat hij die techniek later ook toepaste op metaal. Voor het Prototype Lage Stoel combineerde Rietveld stukken gebogen ijzer met prefab T-profielbalken. Hoewel de constructietekeningen doen vermoeden dat het stoeltje bedoeld was om in serie te produceren, is dat niet gebeurd.

Ondanks het gebrek aan succes was Rietveld zelf enthousiast over zijn ronde stoel. Hij stuurde hem niet alleen naar een belangrijke tentoonstelling in Kopenhagen, maar gebruikte het type ook bij de inrichting van de ideale flat waarvan de maquette in 1958 op de Wereldtentoonstelling in Brussel werd getoond. Bovendien selecteerde Rietveld dit stoeltje in 1960 om aan de TU in Delft te schenken. Hij vond de set van in totaal zes stoelen representatief voor zijn hele ontwikkeling en werk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share