Geen categorie

Kunsthal heropent met schoenen

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nieuws / Expositie

De Kunsthal in Rotterdam heropent morgen na een verbouwing van zeven maanden. De eerste tentoonstelling in de vernieuwde expositieruimte gaat over schoenen. Die zijn dan ook ruimschoots aanwezig: zo’n 500 stuks.

Links: Vivienne Westwood, Court shoes, 1993, collectie Bata Shoe Museum. © 2013 Bata Shoe Museum, Toronto, Canada. Rechts: Kobi Levi, Blow, 2010. Foto: Ilit Azoulay. © Kobi Levi Footwear Art.

S.H.O.E.S. belicht de ontwikkeling van de damesschoen (de herenschoen komt niet aan bod) vanaf 1900. De Kunsthal toont bijvoorbeeld de eerste sandaal met plateauzool die Salvatore  Ferragamo in 1938 ontwierp voor actrice Judy Garland. En ook de stilettohak – een uitvinding van Roger Vivier – komt voorbij.

De tentoonstelling laat zien dat damesschoenen behalve gebruiksvoorwerpen soms ook kunstwerkjes zijn. Een goed voorbeeld is Hommage à Georges Braque (een schoen in de vorm van een vis) van André Perugia uit 1931. Een meer recent artistiek exemplaar is Blow van Kobi Levi uit 2010 (zie foto rechtsboven).

Uiteraard is er ook aandacht voor de schoenen van Manolo Blahnik, die wereldberoemd werden door de televisieserie Sex and the City. Hoofdpersoon Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) zweerde bij haar Manolo Blahniks. Tijdens een beroving in een van de afleveringen bleek hoezeer ze gehecht was aan haar schoenen van dat merk: “Neem mijn Fendi baguette (tas, red.), mijn ring en mijn horloge, maar blijf alsjeblieft van mijn Manolo Blahniks af”.

André Perugia, Escarpin 1937, collectie PERUGIA. Beeld: © Agnès Bastioni.

S.H.O.E.S. is samengesteld in samenwerking met Modemuseum Hasselt én het publiek. Bijna 5000 mensen hebben vorig jaar gestemd op drie verschillende exposities, waarbij een schoenententoonstelling de meeste stemmen kreeg. Uiteindelijk dachten 1500 deelnemers mee over de expositie. Lien Wauter ging vervolgens met de ideeën aan de slag en liet de suggesties van het publiek her en der terugkomen. De Kunsthal laat weten dat ze het publiek in de toekomst vaker wil laten meedenken.

S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde , 1 februari t/m 11 mei in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share