Geen categorie

Rijksmuseum koopt collectie aquarellen

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Het Rijksmuseum heeft de kans gekregen een greep te doen uit de collectie Van Regteren Altena, nog voordat deze door veilinghuis Christie’s zou worden aangeboden. Het museum koos een groep van 46 spectaculaire aquarellen van de 19de-eeuwse kunstenaar J.A. Knip en een virtuoos 17de-eeuws landschap van J. de Gheyn.

J.A. Knip (1777-1847), De Aureliaanse muur in Rome, ca. 1810, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Het ensemble van 46 aquarellen door J.A. Knip (1777-1847) vormt de belangrijkste groep werken van deze Nederlandse neo-classicist. Van november 1809 tot september 1812 verbleef Knip, in staat gesteld door een Prix de Rome, in Italië. Daar maakte hij aquarellen van stadsgezichten en landschappen.

Uit 25 tekeningen van De Gheyn koos het museum naar eigen zeggen “de meest spectaculaire”: Rotslandschap met een kasteel, uit 1603. De tekening vormt een omslagpunt in de geschiedenis van het Nederlandse landschap in de grafische kunst in de beginjaren van de zeventiende eeuw. Volgende generaties Nederlandse kunstenaars legden zich vanaf dit moment toe op het verbeelden van de wereld met een wetenschappelijke nauwkeurigheid.

Alle aangekochte werken komen uit de collectie van I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), voormalig directeur van het Rijksprentenkabinet. De aankoop was mogelijk dankzij bijdragen uit verschillende fondsen. Het Rijksmuseum heeft van de erven Van Regteren Altena ook nog 69 tekeningen van negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars in Italië gekrégen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share