Geen categorie

With Pride, expositie over lhbti-emancipatie

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

De Nashville-verklaring heeft de afgelopen dagen tot ophef en felle discussie geleid. Die verklaring, ondertekend door honderden orthodoxe christenen, zet zich af tegen homoseksualiteit en transgenderisme. “Het feit dat de strijd voor lhbti-emancipatie nog niet is gestreden werd met de publicatie bijzonder zichtbaar”, vindt IHLIA LGBT Heritage, die momenteel in OBA Oosterdok in Amsterdam de expositie With Pride presenteert.

Foto: Ton Verhees © IHLIA LGBT Heritage.

IHLIA LGBT Heritage is een internationaal archief en documentatiecentrum in Amsterdam dat zich richt op het verzamelen en ontsluiten van informatie over lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender personen uit de hele wereld. De tentoonstelling With Pride, vindt plaats ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de organisatie.

Bezoekers worden welkom geheten in een wereld van lesbische guerrilla’s, safe sex activisme, Gay Games en disco’s met acid house. Bijzondere stukken uit de IHLIA-collectie, aangevuld met foto’s en persoonlijke verhalen van pioniers die er destijds bij waren, scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel. Samen met de bezoeker maakt With Pride de balans op: er is al veel voortgang geboekt, maar er is nog een lange weg te gaan.

With Pride toont de veranderkracht die ten grondslag ligt aan veel verbeteringen voor de positie van lhbti’ers”, zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA. “We laten zien dat individuen uit de lhbti-community door middel van zelforganisatie, actie en provocatie, lobby en veel zichtbaarheid zaken die goed mis zijn in de samenleving kunnen veranderen.”

Foto: IHLIA LGBT Heritage.

Volgens IHLIA is With Pride een welkome tentoonstelling in een tijd van zorgen over de voortgang van de emancipatie. Die zorgen leven wereldwijd, door de opkomst van nieuwe, conservatieve leiders in bijvoorbeeld Amerika en Brazilië, maar ook dichterbij – in Nederland, waar homofobie nog altijd aan de orde van de dag is. De Nashville-verklaring is daar een voorbeeld van.

De tentoonstelling With Pride vindt in 2019 op verschillende locaties plaats. Tot en met 3 februari is ze bijvoorbeeld ook te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

With Pride, t/m 22 februari in OBA Oosterdok en t/m 3 februari in het Van Abbemuseum, Eindhoven

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share