Geen categorie

Zaans Museum koopt brief Claude Monet

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

“Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven.” Dit schreef Claude Monet op 2 juni 1871 aan zijn collega en goede vriend Camille Pissarro. Het Zaans Museum kocht de brief en toont die vanaf vandaag enkele dagen.

Detail uit de brief van Monet. Foto: Zaans Museum.

Dat er genoeg te schilderen was, bleek wel, want de Franse kunstenaar zou 25 schilderijen maken in Zaandam en omgeving. Één daarvan is De Voorzaan en de Westerhem, dat het Zaans Museum in 2015 kocht.

Monet schreef de brief direct na aankomst in Zaandam. Op zijn reis had hij eerder al het een en ander van Nederland gezien, en ook dat beviel hem. “We zijn bijna heel Holland doorgereisd en wat ik van het land gezien heb, bleek echt zoveel mooier dan wat men erover beweert.”

De overtocht vanuit Engeland was hem en zijn gezin minder goed bevallen. Monet noemde die nogal onaangenaam. Zijn vrouw en zoon werden bevangen door zeeziekte.

Hij bereikte Nederland vanuit Engeland omdat hij daar sinds 1870 woonde. Samen met zijn gezin was hij Frankrijk ontvlucht vanwege de Frans-Pruisische oorlog. Net als Pissarro verbleef hij in Londen.

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871, collectie Zaans Museum.

Tijdens zijn verblijf in Zaandam correspondeerde veelvuldig Monet met zijn vriend. In de door het Zaans Museum aangekochte brief geeft hij Pissarro instructies om zaken voor hem af te handelen in Londen, zoals het vergulden van lijsten.

Het Zaans Museum gaat de brief nog nader onderzoeken. “We zijn benieuwd of het papier dat Monet gebruikte ook Zaans is”, vertelt Martine Verstraete, hoofd museale zaken van het Zaans Museum. “Zaans papier was destijds wereldberoemd en wordt over heel de wereld teruggevonden.”

De originele brief van Monet is slechts drie dagen te zien, naast het schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier toont het museum vanaf 3 juni een facsimile. De inhoud van de brief is te horen via de audioguide in het museum. Voor Nederlandse bezoekers is de tekst ingesproken door kunstenaar Jasper Krabbé.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share