Geen categorie

Rubenshuis zoekt vermiste schilderijen Michaelina Wautier

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Het Rubenshuis in Antwerpen wijdt volgend jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse kunstenaar Michaelina Wautier (1617–1689). Daarvoor zoekt het nog wel zes schilderijen die spoorloos zijn. Het gaat om de reeks De vijf zintuigen uit 1650 en het stilleven Guirlande met vlinder uit 1652.

Michaelina Wautier, Guirlande met vlinder, 1652.

Een negentiende-eeuwse veilingscatalogus maakt melding van De vijf zintuigen: elk doek heeft daarin een summiere beschrijving. Ook is er één zwart-witfoto van een van de schilderijen bekend. Dit is een weergave van een fluitspeler (Het gehoor), afkomstig uit een veilingcatalogus van 28 mei 1975. Sindsdien ontbreekt van de vijf werken elk spoor.

Michaelina Wautier, Het gehoor, 1650.

Er is ook een zwart-witfoto van Guirlande met vlinder. Het paneeltje is het pendant van Guirlande met libelle, dat een plek krijgt in de tentoonstelling. Het gezochte bloementafereel was in 1960 te zien op de tentoonstelling Bloem en tuin in de Vlaamse Kunst in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In 1985 bevond het zich in de collectie van de Parijse galerijhouder Benito Pardo. Na dat jaar is het schilderij van de radar verdwenen.

Guirlande met vlinder en Guirlande met libelle zijn de enige twee stillevens die van de kunstenares bekend zijn. Volgens het Rubenshuis kan hun belang in Watiers oeuvre en het nut van een eventuele hereniging daarom niet onderschat worden. Wie informatie heeft die kan leiden tot dit stilleven en De vijf zintuigen kan zich melden bij het museum.

Met de tentoonstelling Michaelina – te zien van 1 juni tot en met 2 september 2018 – wil het Rubenshuis het publiek laten kennismaken met “het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren”. Volgens het museum is haar werk “zo veelzijdig en uniek dat het alle kunsthistorische verbeelding tart”. De expositie is onderdeel van het festival Antwerp Baroque 2018. Rubens as an inspiration, dat hulde brengt aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share