Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe koopt ensemble Jurriaan Andriessen

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Jurriaan Andriessen, Arcadisch Landschap 3, ca. 1780, Rijksmuseum Twenthe.

Rijksmuseum Twenthe heeft vijf grote achttiende-eeuwse landschapsschilderingen van Jurriaan Andriessen gekocht. Het volgens het museum “uiterst zeldzame” ensemble is vanaf 24 september te zien.

De in Amsterdam geboren en getogen Andriessen (1742-1819) was de belangrijkste schilder van grote interieurstukken in de achttiende eeuw. Veel welgestelde burgers en edelen lieten hun landhuizen en villa’s verrijken met werken uit zijn atelier. Er zijn meer dan 200 door Andriessen getekende behangselontwerpen bekend.

Jurriaan Andriessen had tientallen leerlingen in zijn behangselatelier en was een van de directeuren van de Stadstekenacademie. Samen met zijn zoon Christiaan stichtte hij ook een eigen tekenacademie, speciaal voor het tekenen naar vrouwelijk naakt. De Stadsacademie vond vrouwelijke naaktmodellen onwelvoeglijk.

Ondanks het omvangrijke oeuvre van Jurriaan Andriessen zijn er slechts enkele interieurs met ensembles bewaard gebleven. Heel veel werk overleefde de veranderde interieurmode van de negentiende en twintigste eeuw niet.

De vijf grote werken die Rijksmuseum Twenthe aankocht bleven wel intact. Ze stammen uit omstreeks 1780 en kwamen uiteindelijk terecht in een Engels landhuis. Ooit maakte de set deel uit van een zogeheten kamer in het rond, een volledig met schilderingen gedecoreerde achttiende-eeuwse salon.

De afbeeldingen zijn geïnspireerd op de klassieke oudheid en moesten iets zeggen over de geleerdheid van de eigenaar. Volgens Rijksmuseum Twenthe vormen de vijf schilderingen samen een van de mooiste series van Andriessen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share