Geen categorie

Velum van Keith Haring terug in Stedelijk Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Keith Haring artwork © Keith Haring Foundation.

Het velum van Keith Haring is vanaf 12 oktober weer te zien in het Stedelijk Museum. De Amerikaanse kunstenaar beschilderde het doek, dat dient om daglicht te filteren, in 1986 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk. Na bijna twintig jaar hangt het straks weer op zijn oude plek.

Haring (1958-1990) beschilderde het doek van twaalf bij twintig meter in één dag met spuitbusverf op de vloer in één van de museumruimtes. Daarvan maakte hij een energieke performance: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphopmuziek, met een ritmische snelheid al schilderend over het doek. Hij vulde het met tekeningen van dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby’s en krioelende beesten.

Dit doek, bekend geworden als het velum van Keith Haring, hing onder de glazen kap boven de historische trap. Het was direct een publiekslieveling.

Keith Haring begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro, en nadat hij zich in 1982 verbond aan de Tony Shafrazi Gallery exposeerde hij wereldwijd. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden, en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door merchandise als T-shirts en buttons te verkopen.

In 1986 had hij zijn eerste museale tentoonstelling in Nederland, in het Stedelijk Museum. Hij stond er toen op ook nieuw werk te maken, waarna het idee voor het velum ontstond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share