Geen categorie

Koran, Bijbel en Tanach komen samen in 1 tentoonstelling

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent brengt de Tanach, Bijbel en Koran samen in de tentoonstelling Heilig Schrift. Deze bestaat uit eeuwenoude handschriften, boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. De tentoonstelling toont aan de hand van topstukken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering.

 

Detail Bernulfuscodex, boekband ca. 1205, handschrift ca. 1045, Museum Catharijneconvent.
Detail Bernulfuscodex, boekband ca. 1205, handschrift ca. 1045, Museum Catharijneconvent.

 

Het museum heeft middeleeuwse handschriften en vroege gedrukte werken uit binnen- en buitenland samengebracht. De boeken vallen op door fraai gekalligrafeerde teksten, uitbundige decoraties en miniaturen en uitvoerig gedecoreerde boekbanden.

Een van de aanwezige boeken is het wereldberoemde negende-eeuwse Utrechts Psalter. Sinds oktober 2015 staat het handschrift in het Memory of the World Register van UNESCO. Dat is een lijst voor documentair erfgoed.

Ook toont het Catharijneconvent kunstwerken die nauw verbonden zijn met de omgang en verering van de Tanach, Bijbel en Koran. De bezoeker krijgt voorwerpen te zien die een rol spelen bij het lezen en vereren van de heilige geschriften in de synagoge, kerk en moskee, en maakt kennis met objecten die typisch zijn voor het gebruik thuis en onderweg.

 

Islamitische boekrol, Turkije, 17e of 18e eeuw, Rotterdam, Wereldmuseum.
Islamitische boekrol, Turkije, 17e of 18e eeuw, Rotterdam, Wereldmuseum.

 

Heilig Schrift brengt in beeld hoe het jodendom, het christendom en de islam elkaar door de eeuwen heen hebben beïnvloed. De heilige boeken van de drie wereldreligies hebben gemeenschappelijke wortels. De hedendaagse invloed van de Tanach, Bijbel en Koran komt aan bod in de vorm van persoonlijke verhalen van diverse Nederlanders. Onder anderen Job Cohen, Annemiek Schrijver en Abdelkader Benali vertellen openhartig over hoe de heilige boeken hen inspireren en fascineren.

Het museum hoopt dat de expositie de blik van menigeen zal verruimen in een tijd van veel vragen over het naast elkaar bestaan van verschillende religies in Nederland. Meer kennis over de geloven ligt immers aan de basis van meer begrip, aldus het Catharijneconvent.

Heilig Schrift, 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share