Geen categorie

Vijf gestolen schilderijen Westfries Museum snel terug in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

De Oekraïense autoriteiten dragen spoedig de vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum in Hoorn over aan de Nederlandse autoriteiten. Dit zijn vertegenwoordigers van het openbaar ministerie van Oekraïne en van het openbaar ministerie van Nederland overeengekomen.

 

Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784.
Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784.

 

De overhandiging van deze geroofde zeventiende-eeuwse schilderijen vindt plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev. Op dit moment is nog geen datum bekend. Deze week reist een Nederlandse expert naar Kiev om de echtheid en de staat van de schilderijen vast te stellen.

“Wij zijn ontzettend blij en opgelucht dat de schilderijen nu echt terugkomen in Nederlandse handen”, aldus Judith de Jong, wethouder van Kunst en Cultuur van Hoorn. “We hebben een tijd in onzekerheid gezeten over wanneer ze terug zouden komen. Maar nu  worden ze daadwerkelijk overgedragen. We zijn erg benieuwd naar de staat waarin de schilderijen verkeren. Daar maken we ons echt wel zorgen over.”

Het Westfries Museum bereidt de terugkeer en het onthaal in het museum van deze vijf schilderijen voor. Naar verwachting zijn de schilderijen drie weken na de overhandiging in Kiev terug in Hoorn. Dit wil het museum feestelijk dan vieren met de hele stad.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie. In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op, op een website in Oekraïne. In elk geval één schilderij is verkocht. De koper meldde zich eerder dit jaar bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

Inmiddels zijn er vijf schilderijen teruggevonden: de Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een keukenstuk van Floris van Schooten, Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater en de Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld, beide van Jacob Waben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share