Geen categorie

Rijksmuseum koopt op TEFAF

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een groot doek van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Asselijn gekocht. Op het schilderij is de dijkdoorbraak te zien van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk – nu Zeeburgerdijk – ten gevolge van de Sint Pietersvloed in 1651.

Jan Asselijn (ca. 1610-1652), De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam, 1651, 85,5 x 108,2 cm, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

 

Jan Asselijn (ca. 1610-1652), ooggetuige van de Amsterdamse watersnoodramp in 1651, doet zowel journalistiek als dramatisch verslag van de dijkdoorbraak. “Het maakt in één klap de situatie duidelijk waarin wij Hollanders altijd hebben geleefd en nog steeds leven: onder de zeespiegel”, aldus Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. “Asselijn verbeeldde dit actuele thema, op dramatische wijze.”

Het schilderij was eeuwen in het bezit van een Franse familie. Na onderzoek door kunsthistoricus Jeroen Giltaij en restauratie werd het op deze editie van de TEFAF aangeboden door kunsthandelaar Bob Haboldt. Het Rijksmuseum kon het aankopen dankzij enkele fondsen en een anonieme schenker.

In de Rijksmuseumcollectie bevindt zich ook de bekende De bedreigde zwaan van Jan Asselijn uit 1650. Dit schilderij geldt als de eerste aankoop van de Nationale Kunstgalerij in 1800, de voorloper van het Rijksmuseum.

Zie ook: Omfietsen naar de TEFAF

Zie ook: Centraal Museum koopt zeldzame voorstudie Jan van Scorel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share