Geen categorie

Koning onthult Glazen Koets in Louwman Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Koning Willem-Alexander heeft vandaag in het Louwman Museum in Den Haag de gerestaureerde Glazen Koets onthult. Met de onthulling opende de koning een tentoonstelling over de restauratie van het rijtuig, die, na twee jaar historisch vooronderzoek, vijf jaar heeft geduurd.

Koning Willem-Alexander onthult de Glazen Koets.

 

De koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

De Glazen Koets is het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement. De koets dankt zijn naam aan het grote aantal vensters, ‘glazen’, en beschermend glas op de deurpanelen. Het rijtuig is onlosmakelijk verbonden met Koning Willem I, Nederlands eerste koning uit het Huis van Oranje-Nassau. Het was hij die in 1821 de Brusselse rijtuigenbouwer P. Simons opdracht tot de bouw gaf.

Simons leverde de Glazen Koets in 1826 in de drie nationale kleuren: rood, wit en blauw. De enige andere kleur die op het rijtuig verder voorkomt is goud. In het Latijn liggen de benamingen voor goud en oranje dicht bij elkaar. De koets stelt daardoor dus een rijdend oranje-rood-wit-blauw kleurensymbool voor.

De trots van de Koninklijke Stallen wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van Koningin Wilhelmina met prins Hendrik (1901), het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard (1936) en het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus (1966).

Het rijtuig is van 17 maart tot en met 21 juni te zien in het Louwman Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share