Geen categorie

IJsland stuurt trollen naar de Biënnale van Venetië

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

IJsland stuurt dit jaar twee trollen naar de Biënnale van Venetië. Eigenlijk was kunstenaar Egill Sæbjörnsson (1973) uitgekozen, maar deze vond Ūgh and Bõögâr geschikter om het IJslandse paviljoen in te richten.

Egill Sæbjörnsson (midden) met de trollen Ūgh and Bõögâr. © Egill Sæbjörnsson.

Ūgh and Bõögâr zijn 36 meter groot, schuilen achter hoge gebouwen en eten graag mensen. Sinds Sæbjörnsson hen in 2008 ontmoette, zijn de trollen niet bij hem weg te slaan. Niet vreemd daarom dat ze ook meegaan naar Italië.

Het is de bedoeling dat de hele wereld Ūgh and Bõögâr de komende tijd leren kennen. Volgens Sæbjörnsson gaan ze ons leven infiltreren. Die ontmoeting mondt later dit jaar uit in de tentoonstelling Out of Controll (Controll is inderdaad een woordspeling: troll is het Engelse woord voor trol). De avonturen van Ūgh and Bõögâr zijn te volgen via het Instagramaccount van het IJslandse paviljoen.

 

The #trolls learned a lot from Egill.

Een foto die is geplaatst door Ügh And Bōögar (@icelandicpavilion) op

Stefanie Böttcher, conservator van het IJslandse paviljoen 2017 en directeur van de Kunsthalle Mainz, noemt Out of Controll Sæbjörnssons meest ambitieuze werk tot nu toe. “Zonder het te merken, ontgroeien we de rol van passieve toeschouwer en groeien we geleidelijk in het kunstwerk. Wij volgen niet de activiteiten van de trollen, maar zij volgen ons. We worden hun wereld ingezogen.”

De 57ste Biënnale van Venetië vindt plaats van 13 mei tot en met 26 november. Wendelien van Oldenborgh vertegenwoordigt Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share