Geen categorie

Dit is Van der Heck

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Expositie

Slechts weinigen kennen Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652). De Alkmaarder was een succesvol kunstschilder in de Gouden Eeuw. Maar ‘kleine’ meesters als hij raakten in latere tijden ondergesneeuwd door grotere namen. Stedelijk Museum Alkmaar stelt hem aan het publiek voor in de tentoonstelling Dit is van der Heck.

Claes Jacobsz van der Heck en werkplaats, Gezicht op Egmond aan Zee (na 1635), olieverf op paneel, bruikleen particuliere collectie.
Claes Jacobsz van der Heck en werkplaats, Gezicht op Egmond aan Zee, na 1635, olieverf op paneel, bruikleen particuliere collectie.

 

De expositie is een idee van conservatoren Christi Klinkert en Alice Taatgen. “Toen ik bij het museum startte viel zijn werk mij op”, vertelt Klinkert tijdens de opening. “Kleurrijke figuren in weidse landschappen, verfijnde penseelstreken en eigenzinnige composities.” Samen met Taatgen reisde ze stad en land af om meer over Van der Heck te leren. Naar mate ze meer ontdekten over de schilder, ontstond de gedachte voor een boekje. Het boekje is er nu in de vorm van een publicatie bij een tentoonstelling.

Van der Heck schilderde bosgezichten, weidse alpenlandschappen, wintertaferelen en gezichten op de Egmonden. Altijd met groepjes rijk geklede, welgestelde mensen die wandelen, rusten of varen in een bootje. Maar hij maakte ook portretten en historiestukken.

Claes Jacobsz van der Heck, Landschap met elegante figuren, 1616, olieverf op doek, bruikleen Museen der Stadt Bamberg, Historisches Museum Bamberg.
Claes Jacobsz van der Heck, Landschap met elegante figuren, 1616, olieverf op doek, bruikleen Museen der Stadt Bamberg, Historisches Museum Bamberg.

Dankzij zijn brede sociale netwerk ontbrak het Van der Heck nooit aan opdrachten. Met de stijgende welvaart in de zeventiende eeuw groeide de vraag naar schilderijen voortdurend. Om daaraan te kunnen voldoen, voerde hij na 1620 zijn productie op en schilderde in dunne lagen op kleinere panelen en doeken. Hij koos nieuwe onderwerpen en herhaalde composities.

Het meeste succes had hij met zijn gezichten op de Egmonden. Vanaf 1636 produceerde de werkplaats van Van der Heck een groot aantal gezichten op de ruïnes van de abdij en het kasteel van Egmond en op het dorp Egmond aan Zee. Inwoners van Alkmaar en omgeving hingen deze graag in huis. Tot op de dag van vandaag zijn ze populair onder verzamelaars.

Dit is Van der Heck – schilderswerkplaats in de Gouden Eeuw, t/m 24 januari 2016 in Stedelijk Museum Alkmaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share