Geen categorie

Sereniteit en ongemak

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Recensie

“Pas morgen openen hè?” roept fotograaf Hellen van Meene twee jonge vrouwen toe die voor haar camera stonden in Fotomuseum Den Haag. De hele avond al portretteert ze bezoekers van de Haagse museumnacht. De envelop met daarin de uiteindelijke polaroidfoto die de modellen meekrijgen moet als een cadeautje nog even gesloten blijven. Thuis zien ze of het resultaat net zo fraai is als de foto’s op Van Meenes eerste overzichtstentoonstelling in datzelfde museum.

Door: Evert-Jan Pol

Hellen van Meene, Zonder titel, 2014, 39 x 39 cm, c-print.
Hellen van Meene, Zonder titel, 2014, 39 x 39 cm, c-print.

 

Van Meene (1972) behoort al twintig jaar tot de internationale top van fotografen. Met tijdloze, intieme beelden van jonge meisjes op weg naar volwassenheid oogst zij wereldwijd lof. De vaak dromerige blikken van de geportretteerden fascineren.

Maar soms bekruipt de toeschouwer het gevoel dat hij een voyeur is, die dat wat hij ziet helemaal niet zou mogen zien. Zijn foto’s van tienermeiden in ondergoed of met (deels) ontblote borsten wel bestemd voor vreemde ogen? Het voelt soms wat ongemakkelijk.

Ontroering overheerst echter tijdens een rondgang door de expositie. Niet minder dan schattig is het portret van een meisje met drie poedels die zittend even groot zijn als zij. Heel lief ook is de foto met twee jonge dames. De ene blaast iets wat op bloem lijkt in de richting van de andere.

Hellen van Meene, Zonder titel, 2015, 39 x 39 cm, c-print.
Hellen van Meene, Zonder titel, 2015, 39 x 39 cm, c-print.

Opvallend in het werk van Van Meene is het kleurgebruik. De verschillende tinten sluiten naadloos op elkaar aan. De honden uit bovenstaand voorbeeld passen qua kleur perfect bij de jurk van het meisje. Net als de bank bij die van de achtergrond. En het kleurenpalet op de foto van de meisjes met de bloem is zó minimaal dat er veel rust van uitgaat. De elkaar complementerende kleuren geven Van Meenes foto’s een sereniteit die het maakt dat je er lang naar kunt kijken.

Hellen van Meene – The Years Shall Run Like Rabbits, t/m 29 november in Fotomuseum Den Haag

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share