Geen categorie

De meisjes van Tiffany

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second
Tiffany, de Libel.

Recensie

Tiffany is een tot de verbeelding sprekende naam in de lampenwereld. Louis Comfort Tiffany (1848-1933) introduceerde de nu zo bekende mozaïeklampenkappen, bestaand uit aan elkaar gesoldeerde losse stukjes glas. Een belangrijke motor achter het succes van Tiffany was een groep vrouwelijke ontwerpers. Deze Tiffany Girls staan centraal op een kleurrijke expositie in Singer Laren.

Anna Singer, stichter van museum Singer Laren, kocht ooit in Amerika een originele hanglamp van Tiffany, de Goudenregen. Deze enige Tiffany in de museumcollectie heeft tot eind augustus gezelschap van enkele tientallen andere lampen uit de New Yorkse fabriek. De expositie toont ook glas-in-loodramen, mozaïeken, snuisterijen en documentair materiaal.

Clara Driscoll aan het werk.

Veel van de getoonde creaties werden ontworpen door Clara Driscoll (1861-1944), de belangrijkste Tiffany Girl. Zij blijkt onder meer verantwoordelijk te zijn voor populaire ontwerpen als Blauweregen, Libel, Pioenroos en Klaproos. Haar inspiratie haalde ze voornamelijk uit de natuur.

In recent ontdekte brieven aan familieleden schreef Driscoll uitvoerig over haar werk en vrijetijdsbesteding. Zo ontstond een goed beeld van haar aandeel in het succes van Tiffany en het leven van een jonge werkende vrouw in New York rond 1900. Vrouwen mochten werken, maar zodra ze trouwden, kregen ze ontslag. De tentoonstelling is daarom niet alleen een mooi portret van de Tiffany Studio’s, maar geeft ook een goed tijdsbeeld.

Tiffany Girls. Nieuw Licht op Tiffany, t/m 30 augustus in Singer Laren

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share