Geen categorie

Museumvereniging: Nederlandse musea doen het goed

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Het gaat weer relatief goed met de Nederlandse musea. De eigen inkomsten stijgen, de werkgelegenheid groeit en musea werken steeds meer samen met het onderwijs. Toch is de sector nog niet geheel toekomstbestendig, mede door teruglopende overheidssubsidies. Dat blijkt uit de Museumcijfers 2016, een onderzoek van de Museumvereniging onder 420 aangesloten musea.

Museum De Buitenplaats, Eelde. Foto: Evert-Jan Pol.

Het aantal museumbezoeken is het afgelopen jaar opnieuw sterk gegroeid: met 8,7% naar bijna 32 miljoen. Het bezoek door mensen uit andere landen steeg met 29%. Hoewel het museumbezoek door jongeren tot en met achttien jaar afneemt, blijft het aantal schoolbezoeken aan musea stijgen.

Inmiddels werken 38.000 mensen in musea, van wie 26.000 als vrijwilliger. Het aantal betaalde banen is dit jaar gestegen met 1,3%, vooral omdat meer medewerkers een vast contract hebben gekregen. De eigen inkomsten vormen 50% van de totale omzet en stegen in 2016 met 34 miljoen euro.

Alle musea samen hebben ondanks deze successen toch nog een negatief resultaat van 23 miljoen euro. Dat komt door de vermindering van overheidssubsidies. De subsidie per bezoek is tussen 2011 en 2016 gedaald met 40%. Samenwerkingen met overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke partners en met elkaar moeten ervoor zorgen dat de sector toch solide blijft.

Bron: Museumvereniging.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share