Geen categorie

Dit is wel een museum

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

Hij hoort bij de tien beroemdste kunstenaars ter wereld en heeft nu eindelijk zijn eigen museum. In Brussel opende begin deze maand het Magritte Museum, dat geheel in het teken staat van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967).

Magrittes bekendste werk is zonder twijfel La trahison des images (het verraad van de beelden). Dit doek toont een realistische afbeelding van een pijp. Daaronder schilderde hij de inmiddels gevleugelde woorden Ceci n’est pas une pipe (dit is geen pijp). Aan mensen die dit opschrift niet begrepen, vroeg hij: “Kunt u hem stoppen, die pijp van mij?” Het was immers geen echte pijp, maar een schilderij van een pijp.

De Belgische kunstenaar was een meester in het scheppen van bevreemdende beelden. Wat bijvoorbeeld te denken van uilen die op het tweede gezicht uit bladeren blijken te ontspruiten (Kameraden in de angst). Of een mysterieuze man die een venster opent dat echter maar deels aanwezig is (De man van de wijde zee).

René Magritte, Het onverwachte antwoord, 1933, olie op doek, 82 x 54.4 cm. © Charly Herscovici, met zijn vriendelijke toestemming – c/o SABAM-ADAGP, 2009.
René Magritte, Het onverwachte antwoord, 1933, olie op doek, 82 x 54.4 cm. © Charly Herscovici, met zijn vriendelijke toestemming – c/o SABAM-ADAGP, 2009.

Genoemde werken – en meer – zijn te ontdekken in het nieuwe museum aan het Koningsplein in Brussel. Het is onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). De officiële tweetalige naam luidt Musée Magritte Museum  (ofwel Museum Magritte Museum). Het is een wonderlijke naam, maar wel één die past bij een museum over Magritte, toch ook een wonderlijk kunstenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share