Geen categorie

Wat is het mooiste naakt?

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Cornelis van Haarlem, Het toilet van Bathseba (1594).

Heb je al gestemd? Op je favoriete naaktschilderij welteverstaan? Tijdschrift Oog (magazine van het Rijksmuseum) houdt een verkiezing van het mooiste naakt. Ruim zestig schilderijen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars dingen mee naar de titel.

Door de eeuwen heen zijn er door kunstenaars uit de Lage Landen vele uiteenlopende naakten geschilderd. Onder de kanshebbers bevinden zich heel klassieke naakten – zoals Het toilet van Bathseba van Cornelis van Haarlem – maar ook afwijkende interpretaties.

De opvallendste genomineerde is misschien wel ’t Groote Naakt van Piet Mondriaan. Het kubistische schilderij doet niet gelijk aan een naakt denken. Ook bij De vierkante man van Karel Appel is niet in eerste oogopslag duidelijk dat het hier om een ontklede man gaat, totdat je iets tussen diens benen ziet bungelen.

Misschien niet verwonderlijk, maar kunstenaars blijken het liefst naakte vrouwen te portretteren. Op slechts vijftien van de 67 geselecteerde schilderijen zijn blote mannen te zien. En op zes daarvan staan ook naakte vrouwen afgebeeld. En ook billenliefhebbers komen minder goed aan hun trekken. Op niet meer dan negen schilderijen komt het achterwerk van een model prominent naar voren. Een mooi voorbeeld is de fietsende vrouw op het werk Het gerucht van Johannes Moesman.

De verkiezing  via internet duurt nog tot 28 juni. De uitslag wordt op 3 juli bekendgemaakt in het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share