Geen categorie

Hermitage Amsterdam in zijn geheel open

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Fragment Grote Zaal Herenvleugel. Foto: Roos Aldershoff.

“Een idioot idee”, zei Michail Piotrovsky, directeur van Staatsmuseum de Hermitage toen Ernst Veen hem had toevertrouwd een dependance van diens museum te willen vestigen in Verpleeghuis Amstelhof. Dit idiote idee is inmiddels een feit. Afgelopen zaterdag openden de deuren van Hermitage Amsterdam.

De eerste fase van het museum aan de Amstel is al open sinds begin 2004, maar die ruimte was slechts beperkt. Het volledige museum heeft een oppervlakte van circa 9.000 vierkante meter. Hier worden jaarlijks twee tentoonstellingen gepresenteerd, met objecten uit het moedermuseum in Sint Petersburg.

Een aanzienlijk deel van het nieuwe museum is ingericht als Hermitage voor kinderen. In Gebouw Neerlandia, waarin eerder de eerste fase was gevestigd, bevinden zich onder meer vijf ateliers en twee leslokalen. Met ingang van komend schooljaar worden daar educatieve programma’s aangeboden aan alle basisscholieren uit Amsterdam en directe omgeving.

Hermitage Amsterdam is niet de eerste dependance van het beroemde Russische museum. De Hermitage had van november 2000 november 2007 ook een afdeling in Somerset House in Londen en van oktober 2001 tot mei 2008 in hotel-casino The Venetian in Las  Vegas. Afgelopen herfst opende in Castello Estense in het Italiaanse Ferrara eveneens een dependance.

Entree Amstelzijde met ossepoort - herkomst Hans van Heeswijk architecten. Foto: Luuk Kramer.

Hermitage Amsterdam is echter de eerste buitenlandse afdeling die niet is gehuisvest in een al bestaande (culturele) instelling. De Nederlandse dependance kreeg met de Amstelhof (dat eerder ruimte bood aan een verpleeghuis) een eigen onderkomen. Dat Amsterdam een dependance heeft gekregen, komt door de historische banden tussen deze stad en Sint Petersburg. Die Russische stad is namelijk ooit gebouwd naar het model van Amsterdam. In de beginjaren had ze zelfs een Nederlandse naam.

Met de dependance wil de Hermitage  een breder publiek buiten Rusland bereiken. Bovendien wil het de expositiemogelijkheden vergroten. In het eigen gebouw wordt slechts vijf procent van de gehele collectie getoond. De grote openingsexpositie zou volgens Piotrovsky wegens ruimtegebrek niet in de Hermitage zelf plaats kunnen hebben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share