Geen categorie

Maria, idool van alle tijden

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Het witte kind en de rode lucht, 160-220 cm. Foto: Museum Flehite.

Maria is al eeuwenlang de bekendste vrouw ter wereld. Haar beeltenis staat in ons collectieve geheugen gegrift. Museum Flehite in Amersfoort wijdt daarom deze zomer een uitgebreide tentoonstelling aan deze vrouw.

Een tentoonstelling in Amersfoort is op zijn plek, want Maria is verbonden met de stad. Nadat er in 1444 een wonder rond een sober houten Mariabeeldje plaatsvond, werd de stad een belangrijke bedevaartplaats. Een van de expositiezalen is gewijd aan middeleeuws Amersfoort. Hoe was het om in een pelgrimsstad te verblijven? Welke wonderen vonden er plaats? Een nagebouwde kapel, het originele mirakelboek, pelgrimstekens, middeleeuwse muziek en kunst geven de sfeer van destijds weer.

Anno nu voelt een diverse groep mensen zich met Maria verbonden: jonge katholieken, protestante vrouwen en niet-gelovigen die in Maria een oermoeder herkennen. Museum Flehite geeft een aantal van deze mensen een stem en laat hen aan de hand van foto’s, film, objecten in de tentoonstelling uitleggen wat Maria voor hen betekent. Eén zaal is gewijd aan de inspiratie die Maria kunstenaars, designers, filmmakers en verzamelaars geeft. In acht bijzonder vormgegeven altaren wordt duidelijk hoe de universele beeltenis van Maria door de eeuwen heen overeind is gebleven.

Bij de tentoonstelling verschijnt de eenmalige glossy Maria. In circa 80 pagina’s is te lezen hoe Maria anno nu leeft. Zo vertelt domineesdochter Rosita Steenbeek in een openhartig interview over haar jeugd en de rol van Maria in haar leven. En modeontwerpster Sally Pittman legt uit waarom zij in haar frêle ontwerpen vaak naar Maria verwijst. Het tijdschrift wordt landelijk verspreid.

Maria, idool van alle tijden, t/m 6 november in Museum Flehite, Amersfoort

Zie ook: Maria gratis naar Museum Flehite

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share