Geen categorie

ZomerExpo vol kunsttalent

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Er is veel kunsttalent in Nederland, talent dat vaak bij het grote publiek nog onbekend is. Op de ZomerExpo 2011, die vandaag opent in het Gemeentemuseum Den Haag, wordt die stelling veelvuldig bewezen.

Stefan Da Costa Gomez, Humphrey got Cig, 2010, acryl op canvas.

ZomerExpo is gebaseerd op de Summer Exhibition van de Royal Academy in London en de Canvas Collectie in België. Het is een tentoonstelling met open inschrijving. Dit houdt in dat iedere kunstenaar zich mag aanmelden, al gevestigd, of juist beginnend. De Nederlandse variant is georganiseerd door stichting ArtWorlds , in samenwerking met het Gemeentemuseum.

Tijdens de voorrondes werden alle inzendingen beoordeeld door een selectiecommissie. De achtergrond en naam van de kunstenaar werden niet bij het werk vermeld. Alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telde. Uiteindelijk zijn er uit 2450 inzendingen 250 werken gekozen die vanaf vandaag te zien zijn.

Jan Banning, Marokkaanse met formulier bij gesloten raam, 2009, pigment print op acgrival quality papier.

Een deel van de schilderijen, tekeningen, sculpturen en foto’s zou zonder de ZomerExpo voor het grote publiek verborgen blijven. En dat zou jammer zijn, want de kwaliteit van de getoonde portretten, stillevens en landschappen (de drie thema’s) is hoog. Sommige weken vallen direct op, zoals de foto Marokkaanse met formulier bij gesloten raam, van Jan Banning. Dit is een moderne versie van Vermeers Brieflezend meisje bij het venster. En Humphrey got Cig van Stefan Da Costa Gomez doet vermoeden dat er 3d-brilletjes worden uitgedeeld.

Ook het werk dat het net niet haalde, is het zien meer dan waard. Afgaand op de inzendingen van dit jaar telt Nederland een groot aantal talentvolle kunstenaars zodat er nog vele jaren een ZomerExpo kan worden samengesteld.

ZomerExpo 2011, 9 juli t/m 21 augustus in Gemeentemuseum, Den Haag. De opening is vandaag live te zien in een speciale uitzending van AVRO Kunstuur, van 17.00 tot 18.00 uur op Nederland 2.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share