Geen categorie

Aankoop Masjkov blijkt goede investering

0 0
Read Time:45 Second

Ilja Masjkov (1881-1944), Stilleven met Fruit, 1910. Stilleven met Fruit. Christie’s Images Ltd. 2013.

Kunst is een goede investering, wordt wel eens gezegd. Een Nederlandse vrouw die in 1976 het schilderij Stilleven met Fruit van Ilja Masjkov kocht, kan dat beamen. Ze betaalde er indertijd enkele duizenden guldens voor, maar gisteren werd het bij Christie’s Londen geveild voor omgerekend 5,5 miljoen euro.

Het schilderij uit 1910 was een van de twintig werken die in datzelfde jaar werden getoond op de avant-gardistische expositie Boebnovi Valet (Ruitenboer) in Moskou. Kort na de tentoonstelling richtten de betrokken Russische kunstenaars onder dezelfde naam een genootschap op, die actief bleef tot eind 1917.

In 1913 werd het schilderij nog één keer tentoongesteld, op een expositie in het Stedelijk Museum. De vorige eigenaresse kocht het doek van kunsthandelaar Leendert van Lier.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share