Geen categorie

Het danseresje van Degas

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Edgar Degas (1834-1917), Petite danseuse de quatorze ans, brons met mousselinen rok en satijnen haarstrik, gegoten in brons in 1922. Eigendom van Sir John Madejski.

Wie ooit Musée d’Orsay in Parijs of Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bezocht, heeft haar misschien wel gezien: het veertienjarige danseresje van Edgar Degas (1834-1917). Sotheby’s Londen veilt op 3 februari één van de bronzen afgietsels van het wereldberoemde beeld.

Petite danseuse de quatorze ans, zoals de Franse naam luidt, is een jong meisje in een danspose. Model voor het beeld stond de Belgische Marie van Goethem, in het dagelijkse leven leerlinge van de dansschool van de Parijse Opéra.

Degas toonde zijn danseresje voor het eerst op de zesde tentoonstelling van de Impressionisten in 1881. Het origineel was van was en voorzien van een tutu, echte balletschoenen en een satijnen strik. Na de dood van Degas maakte Adrien Hébard een dertigtal bronzen afgietsels. Ook deze kregen tutu’s en haarlinten mee.

Het exemplaar dat bij Sotheby’s onder de hamer komt, is één van de weinige bronzen van Degas die nog in particulier bezit zijn. Huidige eigenaar is Sir John Madejski, één van de belangrijkste kunstfilantropen van Groot-Brittannië. Het veilinghuis verwacht dat hij er minimaal 9,8 miljoen euro voor krijgt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share