Geen categorie

Dubbelexpositie voor 2 broers

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Edzard Koning, Arc de Triomphe, Parijs 1891, olieverf.

De impressionistische schilders Arnold (1860–1945) en Edzard Koning (1869–1954) waren in hun eigen tijd bekende en geliefde kunstenaars. Tegenwoordig kennen echter veel minder mensen hen. Een dubbelexpositie in het Veluws Museum Nairac in Barneveld en Stadsmuseum Harderwijk moet daar verandering in brengen.

Edzard werd bekend als illustrator van de Verkade-albums. Arnold maakte onder meer landschapsschilderijen, daarbij mede beïnvloed door zijn vriendschap met Vincent van Gogh. Het werk van de schilderende broers was op veel binnen- en buitenlandse tentoonstellingen te zien.

De geboren Groningers werden beïnvloed door de nieuwe kunststromingen in het laatste kwart van de negentiende eeuw, met name het impressionisme. Arnold wordt wel omschreven als ‘hartstochtelijk impressionist’, zijn jongere broer Edzard als ‘verdroomd impressionist’. Zoals alle impressionisten en volgers van de Haagse School waren zij onvervalste romantici die geloofden in een bezielde natuur. Niet zo vreemd daarom dat ze Parijs en Den Haag inruilden voor de stille Veluwe.

Arnold Koning, Havengezicht Dordrecht, ca. 1890, olieverf. Collectie Drents Museum Assen.

Daar hebben ze een groot deel van hen leven gewoond en gewerkt. De Veluwe is daarom een passende locatie voor een overzichtstentoonstelling over beide kunstenaars. De expositie laat ruim 175 werken zien, met een grote diversiteit aan onderwerpen en technieken. Voor een compleet overzicht moet je wel zowel naar Veluws Museum Nairac als naar Stadsmuseum Harderwijk. Maar zoals ook de gebroeders Koning ongetwijfeld vonden: een dagje Veluwe is nooit weg.

Konings Kunst van Parijs tot de Veluwe, t/m 14 maart in Veluws Museum Nairac, Barneveld en Stadsmuseum Harderwijk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share