Geen categorie

Rembrandts tegenpool

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Expositie

De Amsterdamse kunstenaar Jacob Adriaensz. Backer (1608/9-1651) was een van de meest succesvolle schilders van de Gouden Eeuw. Precies 400 jaar na zijn geboorte eert Museum het Rembrandthuis hem met een overzichtstentoonstelling.

Backer stond bekend als een voortreffelijk historieschilder en een begaafd portrettist. Door zijn heldere kleurgebruik en zijn rustige composities, vaak op groot formaat, wordt hij als de wegbereider van het Amsterdamse classicisme beschouwd.

Jacob Backer was een generatiegenoot van Rembrandt en behoorde in de jaren veertig van de zeventiende eeuw tot de schilderselite van Amsterdam. Maar zo beroemd als hij toen was, zo onbekend is hij nu. Vanaf de negentiende eeuw richtte de aandacht zich vooral op Rembrandt, waardoor veel tijdgenoten in de vergetelheid raakten.

Backer was in veel opzichten Rembrandts tegenpool, bijvoorbeeld als tekenaar. Rembrandt maakte, op zoek naar de meest overtuigende manier om een verhaal te vertellen, vaak schetsen met meer figuren in verschillende gemoedstoestanden. Backer daarentegen concentreerde zich meestal op één figuur, bij wie zelden een emotie bij te herkennen is. Bovendien tekende Backer zijn figuren meestal met zwart en wit krijt op blauw papier, een techniek die bij Rembrandt nooit voorkomt.

Zittend vrouwelijk naakt, 1648, zwart en wit krijt op blauw papier. Maida and George Abrams Collection, Boston, MA, on loan to Fogg Art Museum, Harvard University.
Zittend vrouwelijk naakt, 1648, zwart en wit krijt op blauw papier. Maida and George Abrams Collection, Boston, MA, on loan to Fogg Art Museum, Harvard University.

Ook als mens verschilden de twee kunstenaars hemelsbreed van elkaar. Rembrandt gaf veel geld uit, wat uiteindelijk zijn faillissement betekende en hij figureerde in vele rechtzaken. Backer komt uit de geringe informatie die over hem bekend is, echter naar voren als een heer die door een ieder gerespecteerd werd.

Jacob Backer (1608/9-1651) – Rembrandts tegenpool, t/m 22 februari 2009 in Museum het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share