Geen categorie

Verschillende engelen

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Huub Kortekaas, Zittende Engel (2003), cortenstaal, hoogte 3,33 m., breedte 2,40 m. Collectie kunstenaar.

Engelen spreken tot de verbeelding en zeker in de donkere dagen rond kerst. Niet verwonderlijk daarom dat de engel momenteel op twee verschillende exposities opduikt.

Op de tentoonstelling Allemaal Engelen in Museum Catharijneconvent in Utrecht is de engel in zijn meest uiteenlopende verschijningsvorm te zien. We komen onder meer beschermengelen tegen, maar ook wraakengelen, aartsengelen en bazuinblazers.

De engel is niet alleen maar een christelijk symbool, zo blijkt uit de expositie. Er komen natuurlijk schilderijen voorbij met daarop engelen uit de Bijbel, maar ook zien we een hindoeïstische engel, engelen in joodse boekillustraties, op Griekse en Romeinse schalen en vazen en zelfs op miniaturen in islamitische handschriften. Ook de hedendaagse engel ontbreekt niet, verbeeld door onder anderen fotograaf Erwin Olaf.

Van Utrecht gaan we naar Amersfoort, waar fotografe Marie Cécile Thijs in galerie Art Transit haar serie Human Angels exposeert. Ze toont hierin engelen op vreemde plaatsen, zoals op de trap van een school terwijl leerlingen links en rechts passeren zonder de engel op te merken, achter de pilaren van een parkeergarage, in een veld met witte bloemen, of gedurende een fractie van een seconde op het hotelkamerbed wanneer je de deur net hebt geopend.

Allemaal Engelen, t/m 25 januari 2009 in Museum Catharijne Convent
Human Angels, te zien in galerie Art Transit, Recordweg 2, Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share