Geen categorie

Boijmans op weg naar Van Eyck

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Nieuws

De tentoonstelling De weg naar Van Eyck, met meesterwerken uit de vroege Zuid-Nederlandse en Bourgondische schilderkunst rond 1400, gaat definitief door. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft de benodigde 1,3 miljoen nog niet binnen, maar durft het aan – met de inmiddels toegezegde vijf ton – de tentoonstelling voor eind dit jaar te programmeren. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Sponsor Robeco en Turing Foundation, enkele cultuurfondsen en de particuliere steunactie De kring van Van Eyck zorgden voor ruim een half miljoen euro. Er is nog acht ton nodig, maar het museum vindt het risico aanvaardbaar. De stijgende lijn in de aanmeldingen van particuliere donateurs, de bijdragen van cultuurfondsen en daarnaast het te verwachten aantal bezoekers, geeft het museum voldoende vertrouwen om door te gaan.

Onder meer door de huidige bezuinigingen, het uitblijven van sponsoring en de hoge kosten van bruiklenen, restauraties en verzekeringen, maakte een aantal particulieren, kunstliefhebbers en -kenners zich sterk voor de geplande expositie. Volgens het model van een kettingbrief werden particulieren door andere particulieren benaderd te doneren. Deze actie heeft tot nu toe al 75.000 euro opgebracht. Volgens Boijmans is zijn er nog steeds veel mensen die een donatie overwegen.

Jan van Eyck (ca. 1395-1441), Madonna in de kerk, ca. 1438, Paneel , Gemäldegalerie der Staatlichen Museen zu Berlin.
Jan van Eyck (ca. 1395-1441), Madonna in de kerk, ca. 1438, Paneel , Gemäldegalerie der Staatlichen Museen zu Berlin.

De tentoonstelling geeft een beeld van de kunst uit de late middeleeuwen in het huidige Nederland, België, Noord-Frankrijk en de Elzas. De weg naar Van Eyck belicht hoe en door wie Jan van Eyck (ca. 1390-1441) werd geïnspireerd om te komen tot zijn revolutionaire en realistische stijl, zoals in zijn meesterwerk het Lam Gods uit 1432.

De tentoonstelling bestaat uit tientallen kunstwerken die de inspiratiebron vormden voor Jan van Eyck en zijn generatiegenoten. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door zeven schilderijen van de meester zelf. De getoonde stukken zijn schilderijen in reisformaat op paneel, soms gehuld in edelmetaal, die bestemd waren voor de privédevotie. Ook zijn er tekeningen te zien van Jan van Eyck.

Zie ook: Meermanno toont unieke Van Eyck

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share