Geen categorie

Maanlicht, Mysterie en Schoonheid

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892) was de laatste grote traditionele Japanse prentkunstenaar. Voor het eerst in twintig jaar is er in Europa weer een groot overzicht van zijn werk. Japanmuseum het SieboldHuis in Leiden toont een selectie topstukken uit de collectie Freis uit Las Vegas.

Triptiek van Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892).

Yoshitoshi wordt vaak gezien als een van de grondleggers van de Japanse manga en animatie. Veel van zijn stilistische elementen zijn overgenomen door hedendaagse tekenaars van Japanse strips en films. Zijn werk is populair bij prentkunstverzamelaars en specialisten. In zijn 34 jaar durende carrière vervaardigde Yoshitoshi een aanzienlijk oeuvre. Hij tekende de harde realiteit van grote historische veldslagen, maar ook de dramatiek van het kabuki-theater en de esthetiek van de wereld van de geisha. De maan schijnt regelmatig haar licht op de composities.

Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Vrouw.

Yoshitoshi werd opgeleid door de beroemde kunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). Vooral in de beginjaren van Yoshitoshi’s carrière is dit goed zien. In navolging van Kuniyoshi vulde hij het totale vlak van zijn voorstellingen met talloze vechtende samurai. Na 1882 ontwikkelde hij zijn eigen stijl met de dramatische lijnvoering en het diepdonkere kleurgebruik, die hem de erkenning als grootste prentkunstenaar van zijn tijd opleverde.

De laatste jaren van zijn leven was hij nog even productief, of misschien zelfs wel productiever. Uit die periode stammen zijn series van 32 schoonheden, de 36 spookverschijningen en de 100 aspecten van de maan. Ook maakte hij toen de verticale tweeluiken die als formaat uniek zijn in zijn tijd. Bij zijn overlijden liet Yoshitoshi een oeuvre na van meer dan 2300 prenten, ruim zestig boekjes en een beperkt aantal schilderingen.

Maanlicht, Mysterie en Schoonheid – De complexe wereld van prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi, t/m 4 maart in het SieboldHuis, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share