Geen categorie

Meermanno toont unieke Van Eyck

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Museum Meermanno in Den Haag toont van 25 februari tot en met 11 maart een unieke ingekleurde tekening van Jan van Eyck (ca. 1390-1441). De prent uit het Louvre is recent na diepgaand onderzoek toegeschreven aan de Vlaamse kunstenaar. Datzelfde onderzoek leerde dat deze tekening de oudste afbeelding van Den Haag is.

 

De tekening van Jan van Eyck, collectie het Louvre, Parijs.
De tekening van Jan van Eyck, collectie het Louvre, Parijs.

 

De tekening wordt op de tentoonstelling geflankeerd door de tot nu oudst bekende afbeelding van het Binnenhof (1489), archiefstukken die bewijzen dat Van Eyck in Den Haag woonde en diverse middeleeuwse handschriften in de stijl van Van Eyck. Ook wordt in de tentoonstelling het technisch onderzoek toegelicht.

Deze ingekleurde tekening uit het Louvre in Parijs, die men altijd voor een zestiende-eeuwse kopie naar Jan van Eyck hield, is wel degelijk van de hand van Jan van Eyck, beweert Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de UvA. De tekening is uit de vroege vijftiende eeuw, de tijd dat Van Eyck in Den Haag verbleef. Van Eyck woonde in Den Haag tot begin 1425 en was de enige schilder in vaste dienst van hertog Jan van Holland en Beieren.

Er worden wereldwijd ongeveer dertig schilderijen en tekeningen aan Jan van Eyck toegeschreven. Deze tekening is het enige ingekleurde werk op papier.

Zie ook: Boijmans op weg naar Van Eyck

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share