Geen categorie

Museum zoekt (en vindt) schilderij via social media

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

Stedelijk Museum Vianen plaatste gisteren een opmerkelijke oproep op Twitter. De tweet bestond uit een afbeelding van een schilderij van Jan van Goyen, begeleid door de volgende tekst: “Beste volgers, voor #Brederode tento zijn wij op zoek naar deze Van Goyen. Tips?

Door: Evert-Jan Pol

 

Het betreffende schilderij uit 1624 toont kasteel Batestein in Vianen. Het museum wil dat graag opnemen in een tentoonstelling over het geslacht Van Brederode. In 1414 werd de familie heer van Vianen. De Brederodes bewoonden het genoemde kasteel tot en met 1679. In dat jaar stierf het geslacht uit.

De steden Velsen, Heerhugowaard en Vianen hebben 2016 uitgeroepen tot het Brederodejaar. Het Stedelijk Museum Vianen organiseert daarom de expositie De Brederodes en de kunsten, die stilstaat bij de kunstschatten van de familie en hun rol als mecenassen.

In een catalogus van een Van Goyen-tentoonstelling in 1996 staat een afbeelding van het werk, met de vermelding dat het zich in een particuliere collectie in Engeland bevindt. De exacte locatie was echter niet duidelijk en daarom besloot conservator Afiena van IJken-van Zanten oproepjes te plaatsen op Facebook en Twitter.

 

Het betreffende schilderij van Jan van Goyen.
Het betreffende schilderij van Jan van Goyen.

 

“De motivatie om via social media een zoektocht te starten is dat je ten eerste je directe volgers actief betrekt bij je dagelijkse werk. Een vermist schilderij geeft toch altijd een beetje spanning en sensatie. Mijn ervaring is dat volgers vaak enthousiast reageren op zulke spontane tweets en Facebookmeldingen.”

“Ook is je bereik gigantisch via social media. Voor je het weet ben je met retweets, likes en het delen van het bericht de hele wereld overgegaan. En het heeft dus gewerkt, want het lijkt er op dat we het werk binnen 24 uur gevonden hebben!” Een reactie op Facebook wees het museum in de richting van de Van Dedemcollectie in Richmond, nabij Londen.

De Brederodes en de Kunsten, 11 juni t/m 16 oktober in Stedelijk Museum Vianen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share