Geen categorie

Drents Museum maakt grote expositie over trechterbekercultuur

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Het Drents Museum komt in 2018 met een grote internationale archeologische tentoonstelling over de trechterbekercultuur in Noord-Europa. Aanleiding is de vondst in mei 2015 van een uniek grafveld in de Overijsselse gemeente Dalfsen.

 

Foto: Drents Museum.
Foto: Drents Museum.

 

Meer dan honderd doden lagen daar begraven, vergezeld van allerlei grafgiften. Het museum wil een deel van de vondsten tonen samen met objecten uit verschillende musea in en buiten Europa.

De trechterbekercultuur is de naam voor een groot aantal verwante gemeenschappen in Noord-Europa uit de periode tussen 4400 en 2800 voor Christus. Hun naam danken ze aan de trechtervormige bekers die ze veelvuldig gebruikten.

Volgens het Drents Museum is het voor het eerst dat dit volk in Europees perspectief wordt belicht. De expositie focust op het hele gebied waar sporen van de trechterbekercultuur zijn gevonden: van delen van Nederland, Denemarken en Zweden tot in Duitsland, Polen, Tsjechië en zelfs Oekraïne.

Aan de hand van verschillende objecten wil het museum een beeld schetsen van de mensen van de trechterbekercultuur, in Nederland beter bekend als de hunebedbouwers. Uiteenlopende onderwerpen passeren de revue, zoals hun technische kennis, hun internationale netwerk, hun huizen, hun oorlogsvoering en hun grafcultuur. Voor de tentoonstelling put het museum ook uit de eigen collectie, een van de grootste op het gebied van de trechterbekercultuur in Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share