Geen categorie

Onderzoek naar kunstcollectie Koninklijk Huis

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van de kunstcollectie van het Koninklijk Huis. Het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau heeft daartoe besloten. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Paleis Het Loo. Foto: Bob Tubbs.

Het besluit volgt op een groot onderzoek van Nederlandse Museumvereniging naar de herkomst van kunst uit museumcollecties. Daaruit bleek dat zich in Nederlandse musea nog 139 kunstvoorwerpen bevinden waarvan vermoed wordt of is aangetoond dat ze ten tijde van het naziregime hun joodse eigenaren afhandig zijn gemaakt. Enkele deskundigen lieten vervolgens weten dat ook het Koninklijk Huis een dergelijk onderzoek moest laten instellen naar roofkunst. Aan die oproep lijkt het nu gehoor te geven.

Het onderzoek omvat de Koninklijke Verzamelingen en de museale voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana en prins Bernhard, voor zover die nog in bezit zijn van de koninklijke familie. Een deel van de collectie van het Koninklijk Huis is in bruikleen van Paleis Het Loo.

Het onderzoek richt zich op voorwerpen die na 1933 in het bezit zijn gekomen van het Koninklijk Huis. Als blijkt dat er zich in de collectie voorwerpen bevinden die onrechtmatig zijn verworden, worden die, zo mogelijk, aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share