Geen categorie

David (Talking Heads) Byrne blogt over Bosch-expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws

De inmiddels uitverkochte tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie heeft ook menig beroemdheid naar Het Noordbrabants Museum in Den Bosch gelokt. Onder hen David Byrne, in Nederland vooral bekend als zanger van de band Talking Heads. Hij was zodanig onder de indruk dat hij er een blog over schreef, onder de titel 11 Things I Learned from the Hieronymus Bosch Show (11 dingen die ik leerde van de Jheronimus Bosch-expositie).

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Jheronimus Bosch, Hooiwagentriptiek (detail), 1510-16, Museo Nacional del Prado.
Jheronimus Bosch, Hooiwagentriptiek (detail), 1510-16, Museo Nacional del Prado.

Een van de dingen die Byrne leerde was dat Bosch een striptekenaar avant la lettre was. Hij vergelijkt diens werk met dat van onder anderen Robert Crumb en S. Clay Wilson. In onze recensie legden we de link met strips ook al.

 

Ook viel het hem op dat Bosch een van de eersten was die vanuit zijn eigen verbeelding schilderde. “Voorheen waren er standaard demonen, zoals beschreven in de Bijbel en elders, maar zijn figuren ging verder dan dat. Zijn landschappen waren ook fictief – een samensmelting van traditionele Nederlandse elementen en verzonnen versies van ietwat spectaculaire Midden-Oosterse heilige landen.”

Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, t/m 8 mei in Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share