Geen categorie

Zweeds museum brengt Roslin naar Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws / Expositie

Het Nationalmuseum in Stockholm heeft zestien werken uitgeleend voor een tentoonstelling over de Zweedse schilder Alexander Roslin in Rijksmuseum Twenthe. De expositie is mede georganiseerd door het Zweedse museum, dat Zweedse kunstenaars een podium wil geven in het buitenland.

Eerder dit jaar was het al medeorganisator van een tentoonstelling over Anders Zorn in de National Academy in New York. Het liet Frankrijk kennismaken met Carl Larsson en bracht Pehr Hillstrom naar buurland Finland.

Alexander Roslin, Zoie Ghika, Moldavische prinses, collectie Nationalmuseum, Stockholm.

Zoals Anders Zorn: Sweden’s Master Painter de eerste expositie over Zorn in de Verenigde Staten was, is Alexander Roslin – Portrettist van de aristocratie in Rijksmuseum Twenthe de eerste tentoonstelling over Roslin in Nederland. Zoals de titel aangeeft, schilderde Roslin (1718-1793) voornamelijk mensen uit hogere milieus. Als reizende portretschilder trok hij in de tweede helft van de achttiende eeuw langs de Europese machtscentra om vorsten, vorstinnen en andere leden van de hoge adel en aristocratie in hun meest prachtige uitdossingen weer te geven.

Zo schilderde hij de Moldavische prinses Zoie Ghika, de Zweedse koning Gustaaf III en diens dominante moeder Lovisa Ulrika, prinses van Pruisen, koningin van Zweden (eveneens 1775). Ook portretteerde hij prinses Hedvig Elisabet Charlotta van Zweden. Rijksmuseum Twenthe toont haar portret naast de originele bruidsjurk die zij op het doek draagt.

De expositie is onderdeel van het Zweden-Nederlandjaar. Daarmee wordt 400 jaar vriendschap tussen beide landen gevierd. In 1614 opende het Scandinavische land in Nederland zijn eerste ambassade ter wereld.

Alexander Roslin – Portrettist van de aristocratie, t/m 12 april 2015 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share