Geen categorie

Drents Museum exposeert in Openbare Bibliotheek Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Drents Museum gaat naar Amsterdam. Van 31 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015 presenteert het in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) een keuze uit de eigen collectie Art Nouveau en Art Deco. De tentoonstelling Schoonheid als levensnoodzaak omvat affiches, boekbanden, metaal- en glaswerk, keramiek en meubels van enkele tientallen Nederlandse kunstenaars uit de periode 1890 tot 1935.

Zilveren theeservies (1905) van Jan Eisenloeffel (ontwerp) en Carel Begeer (uitvoering), collectie Drents Museum.

Op de tentoonstelling zijn ruim 80 werken te zien. Van bekende namen als Richard Roland Holst, Jan Sluijters, Johan Thorn Prikker en Jan Toorop. Maar ook minder bekende kunstenaars zijn vertegenwoordigd, zoals Willem Brouwer, Chris van der Hoef, Theo Lammers en Klaas van Leeuwen. Zij hebben met name bekendheid in kringen van liefhebbers en verzamelaars.

De expositie in de OBA geeft volgens het Drents Museum een goed beeld van de rijkdom en het hoge niveau van de Nederlandse toegepaste kunst uit het desbetreffende tijdperk. Veel van de kunstenaars hadden een link met Amsterdam, omdat ze er werkten.

Het is niet voor het eerst dat het Drents Museum buiten de eigen deuren exposeert. Eerder waren delen van de Art Nouveau- en Art Decocollectie al te zien in Praag, Poznan, Riga, Kaunas en Gent. De Openbare Bibliotheek Amsterdam geeft een groot aantal musea de gelegenheid kleine tentoonstellingen te organiseren in de expozaal. Het Rijksmuseum, Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en het Groninger Museum gingen het Drents Museum voor.

Schoonheid als levensnoodzaak, 31 oktober 2014 t/m 25 januari 2015 in de expozaal van de Centrale Bibliotheek aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam. Toegang is gratis.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share