Geen categorie

Onbekende stoel van Rietveld

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Gerrit Thomas Rietveld (ontwerp), Hopmi-stoel, ca. 1932.

Af en toe duiken er onbekende of vergeten ontwerpen op van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964). Een goed voorbeeld is de Hopmi-stoel, nu te zien als onderdeel van een kleine expositie in het Centraal Museum in Utrecht.

Dat Rietveld de stoel had ontworpen, was bekend, maar lang werd gedacht dat het daar bij was gebleven. Tot 2008, toen Bert Lanjouw een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het Centraal Museum bracht. Onderzoek wees uit dat het hier om de Hopmi-stoel ging. De Utrechtse fabriek Hopmi bleek in de jaren ’30 enkele exemplaren te hebben gemaakt van het ontwerp. Het meubel komt uit de nalatenschap van Joseph Lanjouw en is door diens kinderen aan het Centraal Museum geschonken.

Dit ontwerp is een belangrijke schakel in Rietvelds stalen buismeubelen. Bijzonder is dat de gebruiker met behulp van schroefbussen de losse buizen zelf tot stoel kon monteren. Deze door Hopmi ontwikkelde techniek was uniek in die tijd. Rietvelds Hopmi-stoel is momenteel te zien op de tentoonstelling Iconen van Rietveld, een klein overzicht van Rietvelds bekendste meubels.

Iconen van Rietveld, t/m 20 september in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share