Geen categorie

Stedelijk Museum krijgt omvangrijke schenking

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Het Stedelijk Museum heeft 63 kunstwerken gekregen van de Nederlandse verzamelaar Maurice van Valen. De schenking bestaat uit sculpturen, schilderijen, videokunst, fotografie en werken op papier van Nederlandse en internationale kunstenaars.

Atelier van Lieshout, 2 AVL Men, 2000, glasvezel, hout, afmetingen variabel, afhankelijk van opstelling, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Maurice van Valen, 2011.

Het Stedelijk is blij met de schenking omdat die in de meeste gevallen een uitbreiding betekent van zijn al bestaande collecties. De schenking bevat werk van onder anderen Atelier van Lieshout, Klaas Kloosterboer, Dana Lixenberg, Isa Genzken en Rachel Harrison, van wie het museum al ander werk bezat. Nieuw in het Stedelijk Museum zijn werken van Yutaka Sone en Eric Wesley.

Van de, oorspronkelijk Japanse, kunstenaar Sone (1965) zijn twee installaties in de schenking opgenomen, waaronder het beeld Snowman in Surprise Box (2004). Van de jonge multimedia kunstenaar Eric Wesley (1973), die gefascineerd is door de American way of life en de keerzijde daarvan, schenkt Van Valen een selectie van negentien werken op papier, een videowerk en een installatie.

Advocaat Maurice van Valen (1971) woonde voor langere tijd in New York, Los Angeles en Londen en vestigde zich recentelijk weer in Amsterdam. Zijn terugkeer naar Nederland was de aanleiding voor de schenking. “Leven met kunst is een groot privilege”, zegt Van Valen. “De werken in deze schenking heb ik met zeer veel plezier verworven, en ik hoop dat mijn enthousiasme voor hedendaagse kunst zo kan worden overgebracht op anderen die het museum bezoeken en de collectie bestuderen.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share