Geen categorie

65.000 schilderijen maken van Loving Vincent lust voor oog

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Recensie

Hoewel Armand Roulin drie keer poseerde voor Vincent van Gogh, is hij niet diens bekendste model. En verder hadden beide mannen weinig contact, voor zover we weten. Toch is juist hij de hoofdpersoon in Loving Vincent, ’s werelds eerste volledig handgeschilderde speelfilm. Een opmerkelijke keuze, die erg goed uitpakt.

Tekst: Evert-Jan Pol

Still uit Loving Vincent, met Armand Roulin.

Loving Vincent is een project dat veel respect verdient. De productie van een animatiefilm is sowieso al een erg tijdrovend proces; elke beweging moet immers getekend worden. De makers van deze Van Gogh-film gingen voor een extra moeilijkheidsgraad door elke ‘zucht’ in een olieverfschilderij te vangen. Meer dan 125 kunstenaars maakten uiteindelijk 65.000 schilderijen, in de kenmerkende stijl van Van Gogh. Ga er maar aan staan!

Het verhaal is ook anders dan je wellicht verwacht. Zoals gezegd is niet Van Gogh zelf de hoofdpersoon, maar Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode in Arles. In eerste instantie was hij slechts een bijfiguur, maar naarmate het script vorderde, groeide zijn rol.

Nu ontpopt de leerling-smid zich tot een soort detective die wil weten wat er nu precies met Van Gogh is gebeurd. Pleegde de tragische schilder echt zelfmoord, of is hij misschien toch vermoord? In de door Van Gogh geschilderde decors, die allemaal tot leven komen, gaat hij op onderzoek uit. Als in een echte whodunnit zoekt hij alles tot op de bodem uit. Zo weet de film onverwacht te verrassen.

De gelegenheidsspeurder spreekt in Auvers iedereen die Van Gogh in diens laatste levensjaar ontmoette. Niet geheel toevallig stonden alle getuigen ooit model voor de schilder. De betreffende portretten vormen steeds het beginpunt van hun rol in het verhaal. Zo speelt Marguerite Gachet piano als we haar voor het eerst tegenkomen, precies zoals Van Gogh haar ooit portretteerde.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Still uit Loving Vincent, met dokter Gachet.
Still uit Loving Vincent.

Alle figuren bewegen zich volstrekt natuurlijk. Voordat de kunstenaars hun kwasten in de verf doopten, hadden professionele acteurs alle scènes namelijk al gespeeld. Stuk voor stuk vertonen ze sterke gelijkenissen met de personages. De kijker kan in dokter Gachet bijvoorbeeld Jerome Flynn herkennen – tegenwoordig bekend als Bronn uit Game of Thrones – maar ziet toch vooral de arts zoals Van Gogh hem afbeeldde. En Douglas Booth had een broer kunnen zijn van Armand Roulin.

De perfecte casting, de originele invalshoek en bovenal het innovatieve filmproces maken van Loving Vincent een zeer geslaagd geheel. Regisseur Dorota Kobiela en producent Hugh Welchman werkten zes jaar aan de film, waarin ze ruim honderd meesterwerken van Vincent van Gogh verwerkten. Je ziet het er aan af: Loving Vincent is een lust voor het oog, en een must voor iedere Van Gogh-fan.

Loving Vincent, vanaf vandaag in de bioscopen

Waardering: @@@@@@@@@@


Win kaarten!

De Digitale Kunstkrant mag twee keer twee kaarten weggeven voor Loving Vincent. Wil je kans maken op 2 kaarten?

Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Op welke datum overleed Vincent van Gogh?

Je kunt je antwoord uiterlijk woensdag 1 november sturen naar info@digitalekunstkrant.nl.

Onder de inzenders van het juiste antwoord verloten we 2 keer 2 kaarten.


 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share