Geen categorie

Van Goyen ontmoet Van Goyen

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Het Mauritshuis in Den Haag is gesloten wegens een grootschalige verbouwing en delen van de collectie zijn daarom elders te zien. Het Dordrechts Museum presenteert een serie ontmoetingen tussen werk uit de eigen collectie en die van het Mauritshuis. Sinds deze week zijn twee schilderijen van Jan van Goyen naast elkaar te zien.

Jan van Goyen (1596-1656), Gezicht op Dordrecht vanuit Papendrecht, 1633, collectie Mauritshuis, Den Haag (links), Gezicht op Dordrecht 1651, collectie Dordrechts Museum (rechts).

Het Dordtse museum toont twee stadsgezichten van de Haagse schilder. Het schilderij uit het Mauritshuis dateert uit 1633. Het is Van Goyens vroegste gezicht op Dordrecht en een van zijn eerste riviergezichten en toont Dordrecht vanaf de oever van Papendrecht. Het woelige water leidt de blik naar de horizon, waar in de verte Dordrecht ligt. Het is guur en de voortjagende wolken werpen grauwe schaduwen.

Het werk uit het Dordrechts Museum maakte Van Goyen in 1651. Tussen 1633 en dat jaar verwierf hij grote bekendheid met zijn rivierlandschappen. Hij schilderde er veel, maar er is geen stad die Van Goyen zo vaak vastlegde als Dordrecht. Op het Dordtse schilderij is het vrijwel windstil en Dordrecht is helder te zien, dichterbij ook dan op het ‘Haagse’ doek en vanaf de andere kant. Het wateroppervlak reflecteert de oevers en de wolkenlucht.

Van Goyen en Van Goyen, t/m 1 april 2013 in het Dordrechts Museum, Dordrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share