Geen categorie

Centraal Museum komt met expositie over menselijk haar

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws / expositie

Het Centraal Museum in Utrecht besteedt komend voorjaar aandacht aan een minder voor de hand liggend materiaal voor kunst, mode en design: menselijk haar. De expositie toont aan dat het zich leent voor allerlei producten, zoals sieraden, meubels en kledingstukken.

De tentoonstelling HAAR! is geïnspireerd door negentiende-eeuwse sieraden van het haar van een geliefde. Deze droegen mensen als herinnering bij zich. Het Centraal Museum besloot naar aanleiding van deze sieraden het gebruik van haar in mode nader te onderzoeken.

Met de tentoonstelling wil het museum aantonen dat menselijk haar een veelzijdig materiaal is waarmee je ook nieuwe, intrigerende objecten kunt creëren. Wat te denken van een met eigen haar geborduurd dagboek of een vlinderstrik van menselijk haar?

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag, in de door kunstenares Sara Bomans ontwikkelde werkplaats. Daar kunnen ze met hun eigen haar borduren, als ze daarover beschikken natuurlijk. Ook kunnen ze een plukje haar achterlaten, voor een gezamenlijk kunstwerk.

Campagnebeeld.
Campagnebeeld.

De tentoonstelling bevat rond de 200 haarkunstwerken van ruim 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Samen bevatten die ruim drie ton menselijk haar. Er is werk te zien zijn van onder anderen Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Zoran Todorvic, Zhu Tian, Levi van Veluw, Ted Noten en Masako Takahashi. Het Centraal Museum brengt ook een ode aan haarstylist Christiaan Houtenbos, verantwoordelijk voor de block head van Grace Jones. Het is de eerste keer dat hij toegang geeft tot zijn omvangrijke persoonlijke archief.

Op Pinterest geeft het museum alvast een voorproefje van de tentoonstelling. Dit Pinterest-bord wordt regelmatig aangevuld met nieuwe werken.

HAAR!, 20 februari t/m 29 mei 2016 in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share