Geen categorie

Museum Boerhaave koopt dubbelportret

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Portret geleerdenechtpaar uit Gouden Eeuw. Foto: Museum Boerhaave, Leiden.

Museum Boerhaave in Leiden heeft een zeventiende-eeuws Noord Nederlands dubbelportret van een wiskundige en zijn vrouw gekocht. Het museum deed de aankoop bij veilinghuis Lempertz in Keulen. Dit maakte het vandaag bekend.

Het dubbelportret brengt volgens Museum Boerhaave de wetenschap van de Gouden Eeuw op prachtige wijze in beeld. De vrouw houdt in haar rechterhand een schietlood. Haar andere hand rust op een proportionaalpasser (waarmee iemand kon rekenen) en een grafometer (voor het meten van hoeken). Dergelijke instrumenten bevinden zich in de collectie van het museum. De man houdt een passer vast en een kaartblad met de vestingstad Groenlo. Op tafel liggen een boek dat de stelling van Pythagoras uitlegt, een vel papier met berekeningen en een kompas.

Al deze wiskundige instrumenten en documenten hebben te maken met de landmeetkunde. Deze tak van wetenschap is van oudsher nauw verbonden met de Nederlandse cultuur van het aanleggen van polders, het maken van kaarten en de steden- en vestingbouw. Op het gebied van landmeetkunde heeft Museum Boerhaave een instrumentencollectie van internationaal topniveau. Het schilderij is er daarom goed op zijn plek.

De maker van het schilderij is vooralsnog onbekend. Over de afgebeelde personages is meer te zeggen. De landmeetkundige attributen op de voorstelling wijzen in de richting van de familie Van Schooten, een Leids geslacht van wiskundigen dat verbonden is met beroemde geleerden als René Descartes en Christiaan Huygens. Nader onderzoek moet daarover meer duidelijkheid scheppen.

De Vereniging Rembrandt en De Stichting dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds  maakten de aankoop van het olieverfschilderij mogelijk. Na het schoonmaken van het kunstwerk en het uitvoeren van enkele kleine restauraties is het schilderij klaar voor een ereplaats in de vaste presentatie. Het museum denkt het dubbelportret over enkele maanden aan het publiek te kunnen tonen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share